16 de març 2017

La Literatura Digital; tot un món per descobrir

No és cap secret el fet que cada vegada més, i amb més força, les noves tecnologies es van fent un lloc dins del camp literari. Els llibres electrònics, per exemple, han captat l’interès de moltes persones que han vist en ells una eina de lectura còmode i transportable. No obstant això, les innovacions no s’han enfocat únicament en el format dels llibres. Els nous mitjans amb els  quals compten els creadors han permès també introduir en el contingut literari aspectes específics de la digitalitat; com són la multimodalitat, la interacció amb el receptor i la hipertextualitat.

Així doncs, en uns moments on la lletra en pantalla no para de guanyar adeptes entre els més joves, és important conèixer i estar al dia de les noves ofertes que surten a la llum. Amb l’objectiu que també vosaltres pugueu descobrir algunes de les propostes més atractives i actuals del mercat, a la secció de Jocs, contes i literatura digital us hem enllaçat quatre obres digitals que grans i petits podreu gaudir de manera gratuïta. 

BLA BLA de Vincent Morriset: etiquetada pel seu autor com una pel·lícula per a ordinador, aquesta obra se’ns presenta sense cap mena de text, ni escrit ni oral. No obstant això, el fet que els seus capítols ens facin reflexionar sobre l’expressivitat humana i el llenguatge, són la raó per la qual la situem dins del món literari. [Edat recomanada: 12-14 anys].

EmptyKingdom de Daniel M. Goodbrey: amb un format de joc/còmic i un estil minimalista, la història comença amb un rei en un regne buit. Amb la nostra ajuda, l’estrany heroi haurà de passejar-se pels paisatges d’aquest món solitari i interactuar amb els elements que es vagi trobant al llarg de la seva travessia. [Edat recomanada: 12-14 anys]. 


InanimateAlice [Episodi 1] de Kate Pullinger: considerada la primera “gran” obra de la literatura infantil i juvenil digital, aquesta proposta ens explica la història de l’Alice, una nena que viu traslladant-se d’un lloc a un altre a causa de la feina del seu pare. La narració està dividida en 5 capítols, ambientats en 5 països diferents, i a mesura que creix la protagonista anem veient, també, com creixen les seves ganes de deixar la inestabilitat enrere i gaudir d’una vida més normal. [Edat recomanada: 10-12 anys]. 


Touché! de Riki Blanco i Sust: llibre interactiu que utilitza diversos recursos multimèdia per fer reflexionar a l’espectador sobre els sentiments i les emocions humanes. Text, imatge i so s’interrelacionen per mostrar la complexitat de la vida a través de poètiques il·lustracions. [Edat recomanada: +14 anys].


I si després d’experimentar amb aquestes propostes encara teniu ganes de seguir indagant dins del món de la Literatura Digital, des del nostre blog us recomanem visitar la pàgina web del grup de recerca GRETEL; en la qual podreu trobar moltes més recomanacions de llibres digitals, la majoria d’ells adquiribles a través de l’AppStore. 




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada